Recept: Pudingos tejberizs

( 0 szavazat )
Az utóbbi két hétben minden héten volt nálunk puding, mert csináltam. Most is úgy ettem volna valami ilyet, de egy kicsit fel szerettem volna dobni. Eszembejutott az a desszert, amit nemrégiben a hűtőpultból vett nekem Édesapám: tejberizs csokis-kókuszos öntettel az alján. Mi volna, ha megpróbálnám házilag?

Ami szükséges: 

  • A tejberizshez: 15 dkg rizs, 2 dl víz, 5 deci tej, cukor és vaníliáscukor. 
  • A pudinghoz: amit a zacskó hátulja ír (5 dl tej, 3-5 ek cukor, csomag tartalma) plusz kókuszreszelék (4-5 ek).
 
Első lépésben, Édesanyának elővettem a kiskutyus tekintetet, hogy legyen szíves segíteni, mert én nem tudom hogy kell tejberizst főzni. 89 perc után, a 90. percben neki is láttunk a tudománynak - tudniillik, eddig tartott a Herkules.
 
Először érdemes a pudingot megcsinálni, az sitty-sutty megvan, aztán tud hülni a tálban. Ahogy én csinálom az eltér a felhasználási javaslatban írtaktól, de négy éve mindenki szövődménymentes.
 
Először is veszem a literes fazekat, beledőltöm a zacskó tartalmát. Hozzáadom a 3-5 ek cukrot, mindenki ízlés szerint eldönti mennyi a jó neki. Én néggyel csináltam, hátha eltalálom az aranyközéputat a túl édes és a nem-eszem-meg-mert-ez-nem édes között. Ezt összekeverem, majd hozzáadok egy pici tejet, amivel csomómentesre kikavarom habverővel. Nem gond, ha habos, annyival könnyebb lesz a puding. Amint ez megvan, beleöntöm a tejet, ami maradt a fél literből, összekeverem. Itt el lehet dönteni, hogy mikor szeretnénk belerakni a kókuszreszeléket. Én az elején csináltam, hogy biztos kijöjjön az aromája a melegítés során, de lehet később is. Ízlés szerint lehet belerakni kókusz-aromát, hogy biztos legyen az íz. (Nem kell sok, én kb egy kávéskanálnyit öntöttem hozzá.)
Folyamatos kevergetés közben felforr a tej, besűrűsödik a puding, egészen addig, amíg azt nem mondjuk neki, hogy köszönöm szépen, elég lesz. (Ez kb. akkor van, amikor a keverés vonalai meglátszódnak a masszán.)
 
A kész pudingot tálakba elosztom. Érdemes a tálakat hideg vízzel elöblíteni és egy csepp vízet az alján hagyni.
 
A tejberizs elkészítéséhez felrakok két deci vizet a tűzhelyre, és amikor forrásban van hozzáöntöm a 15 dkg rizst. Ahogy fől, beszívja a vizet, ekkor hozzáadom a fél liter tejet. Hozzáadok ízlés szerint cukrot és vaníliás cukrot. (Ez szintén 3-5 ek. és egy zacskó az utóbbiból.) Folyamatos kevergetés mellett főzöm tovább, amíg be nem sűrűsödik a tej és a rizsszemek nem puhulnak meg. Ha már elég sűrű a tej, de a rizs még kemény, célszerű egy fedőt rakni a lábasra, hiszen a gőzben jobban puhul.
 
Ha ezzel is készen vagyunk, rárétegezzük a puding tetejére, majd díszítjük. Én étcsokit reszeltem a tetejére. 
Kattints a képre a teljes mérethez!
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Üzenőfal

Random idézet

Random vicc

 

BejelentkezésMit láttam

 Képek