Recept: meggyes-joghurtos süti

( 0 szavazat )

 Néha egyszerűen elkap a sütési kedv. Néha nem. De van, amikor valami nasival készülni kell az érkező rokonoknak, főleg, ha valami ünneplésre kerül sor. De mit süssünk, ami kiadós, finom és nem kerülnek több ezer forintba a hozzávalók? Hát meggyes-joghurtosat!

Nagyon egyszerű, méricskélésre csak egy alkalommal van szükség, elrontani csak hozzávaló hiányában lehet, éééés nagyon finom!

Ami köll hozzá: 

  • 2 db joghurt (akármilyen szupermarketes saját termék is jó, lehetőleg: natúr
  • liszt
  • cukor
  • 2 db tojás
  • 120 ml olaj
  • 1 zacsi vaníliás cukor (vagy vanília aroma)
  • 1 zacsi sütőpor
  • meggy (befőtt, lefagyasztott, házi)

Ahogyan kotyvasztottam: 

Egy tálba először belekanalaztam a két kupa joghurtot. Az szimpatikusabb poharat elmostam, gyors eltörölgettem. Ebbe belemértem egy, majd két kupa cukrot, beledobtam a tálba. Ugyanezt megcsináltam a liszttel. Itt nem kell dekákra kimérni, csak kábé két joghurtos pohárnyit kell belekeverni a tésztába. Utána a sütőport raktam bele, majd a vaníliás cukrot. (Illetve, a vanília aromát, mert a vanilliás cukrot jól elfelejtettem a bevásárlólistáról.) Beleütöttem a két tojást és hozzáöntöttem a 120 ml olajat. (Az eredeti recepten másfél deci van, de ennyi pont elég.) Robotgépem segítségével összekevertem, amíg a trutyi homogén lett, folyós és csomómentes.

A meggybefőttet kiöntöttem egy szűrőedénybe, ami tök hülyeség volt, mert utána alig bírtam elmosni... de sikerült kinyomkodni belőle a levét. Erre azért van szükség, hogy ne legyen eláztatva a süti tésztája. Amint ezek a meggyszemek már széttrancsírozódtak a szűrőben, a tepsit kivajaztam és beletöltöttem a tésztát. A gyümölcsszemeket tetszés szerint össze-vissza rádobáltam. (A sarkot kedves öcsémnek hagytam ki, aki szereti ezt a joghurtos sütit, de a meggyszemektől kirázza a hideg is. A kezével meg is köszönte.)

A süteményt beraktam a sütőbe 200°C-ra, 35 percre, alsó-felső sütésre. A süti már kb 29 percnél jó volt. Nem kell megijedni, ha esetleg úgy néz ki a teteje, mintha odaégett volna. A helyzet annyi, hogy a cukor (,amiből ugye relatíve jó sok van benne,) megkaramellizálódott. Ebből nincs baj, nem árt. De amint úgy érezzük, hogy már kezd jó illata lenni, és a teteje is eléggé sütiszínű, érdemes tűpróbát csinálni. Amennyiben a fogpiszkálón nincsen tészta ragadvány, a sütemény kész. Hogyha nem szép a teteje, márpedig az enyém eléggé repedezett lett, leszórtam porcukorral, elrejtve a hibákat.

Sajnos képet egy szeletről nem csináltam, időm se lett volna rá, röpke 15 perc alatt elfogyott mind.

admin

Üzenőfal

Random idézet

Random vicc

 

Bejelentkezés



Mit láttam

 Képek