Szódabikarbóna és ecet a hajra?!

( 0 szavazat )

 A netet böngészve rengeteg baromságot összeolvashat az ember, főleg, mikor unatkozik vagy tanulnia kellene... Nos, egyik ilyen barangolásom során döntöttem úgy, hogy most már utána nézek annak a hiedelemnek, miszerint szódabikarbónával kell hajat mosni. "Az eredmény hihetetlen!" - ezzel a mondattal hirdetik az igét.

Az utasítások szerint a szódabikarbónához annyi vizet kell adni, hogy ilyen paszta állagú legyen. Ezt a cuccot kell a nedves hajra úgy felvinni, hogy a hajtőnél kell kezdeni, majd pedig végigvinni egészen a hajvégekig. Egy pár percig masszírozni, majd leöblíteni. Öblítéshez az ecet híg vizes oldatát javasolják. Egy próbát megér - gondoltam magamban. 

Természetesen én nem így csináltam, mert úgy gondoltam ez nagyon roncsolja a hajat. Komolyan nátrium-karbonátot masszírozni a fejbőrbe? Hát azzal csontokat tisztítanak, lefolyót, vízkövet a mosdókagylóról... Én ezt nem szerettem volna a hajkoronámra alkalmazni, ezért én nagyobb hígításokban dolgoztam.

A szódabikarbónából kb. egy teáskanálnyit adtam és hozzá egy deci vizet. Ezt a nedveshajamra rákentem, ahogy az utasítás hangzott: a hajtöveknél kezdtem majd végigkentem a hajvégekig. Egy pár percig belemasszíroztam a hajamba, majd leöblítettem zuhannyal langyos vízzel. Az ecetes öblítésre két teáskanál 10%-os háztartási ecetet szintén egy deci vízhez adagolva használtam fel. Ezt végigöntöttem a hajamon, hajtövektől a hajvégekig, majd pedig pár másodperc után langyos vízzel kiöblítetem a hajamat. Biztosramentem, hogy se szódabikarbóna, se ecetes lé ne maradjon rajta. 

Az eredmény tényleg megdöbbentő lett: nem voltak olyan szárazak a hajvégeim, mint mondjuk samponos hajmosás után; fésülhető volt, mintha használtam volna hajpakolást. (Hajpakolásról itt: link) Ámbár amikor megszárítottam és tükörbenéztem nem láttam olyat, amitől hanyattvágtam volna magam. Az ígéretekkel ellentétben a hajam nem volt teljesen egységes, fényes. Ugyanúgy szállt a hajam szerteszéjjel, a hajvégeim pedig így is töredeznek. Ez nem befolyásolja egyáltalán. Az ecetes öblítés pedig a hajam illatát az uborkasalátára emlékeztette. Ennek a problémának a kiküszöbölésére találták ki, hogy az ecetes oldathoz illóolajokat kell hozzáadni. Én ezt nem szerettem volna.

 

Az oldalt látható képpel hirdetik több weblapon is ennek a módszernek az alkalmazását, illetve, hogy kinek mennyire mentette meg a szódabikarbóna a haját. Tapasztalataim szerint a haj sosem lesz ilyen. De még közel hasonló sem.

A különbség tehát annyi, hogy a samponban található polikarbonátok mellőzve vannak. Én nem ajánlom, de nem is mondom, hogy bárki próbálja ki. A fejbőrömnek jót tett, a zsírosságot lehozta, megkönnyebbült érzésem volt tőle. Elvileg ez még a korpásodási problémákra is megoldás lehet. Szerintem én ezt a megoldást nem fogom állandósítani, a csoki illatú samponomat túlságosan megszerettem. No, meg arról nem is beszélve, hogy a hajam ugyanúgy csomóba hullott...

Üzenőfal

Random idézet

Random vicc

 

BejelentkezésMit láttam

 Képek