Amit az első vizsgaidőszakomból megtanultam

( 0 szavazat )

 Gimnazistaként még annyira nem értheti az ember, mi is az a vizsgaidőszak. Én is így voltam vele. Csupán mondják az idősebbek, hogy decembertől kezdődik a szívás... Így rossz, úgy rossz, semmit sem alszanak. A rettegett vizsgaidőszak annyira szörnyű, hogy a végére úgy vágynak a sörre és a töményre, mint a sivatagi szárazságban az oázisra. De mégis mi olyan rossz abban, hogy két hónapig otthon vannak? Nincs más dolguk, mint tanulni, majd elmenni és mint egy témazáró dolgozatot, megírni a vizsgát. 

Amikor benne van az ember, akkor már egész más. Az első szorgalmi időszakban jönnek a fenyegetések, hogy ide katalógus van, be kell járnod,nincs mese, másképp elevenen paprikáskrumplit csinálnak belőled, ezeket a házi feladatokat add be, mert másképp az életben majd semmire se viszed, illetve ami ajánlott vagy szorgalmi, az valójában kötelező.

De aztán kiforrja magát a dolog, mégsem kell minden órára bejárni, el lehet bliccelni a jegyzetelést, illetve a kávéhoz a büfében mindig kell cukrot kérni, másképp zombi maradsz. Egy keserű szájízű zombi.

A szorgalmi időszak utolsó hetében pedig ideje felvenni a vizsgákat. Ha időben felkelsz, tiéd lehet az a hely, amivel napok óta szemezel. Amikor ott vagy az egyetemi tanulmányi rendszerbe bejelentkezve, néztegeted az időpontokat, pont megnyit a rendszer, de a frissítés után már a 20 helyből csak 18 maradt... és neked sikerül épp időben megnyomnod a "Feljelentkezés" hivatkozást... Nagyjából úgy tudnám leírni, mint amikor a barátnőddel a szupermarketben igyekszel a kapucsínós pulthoz és meglátod, hogy pont kettő maradt a kedvencedből, de a közelben egy néni már a járókeretével közeledik, de még pont megkaparintod. 

Amit az első vizsgaidőszakomból tanultam

Talán a nehezebb tantárgyról derülhet ki, hogy a könnyebb

 Elsőéves ápoló szakos hallgatóként, mind a 19 kurzusomról azt gondoltam, hogy majd az anatómiával és az élettannal leszek legjobban megakadva. Hiszen ezek még szárazabb tananyagok, nagyon elemeire vannak szedve az egyes életműködések és rengeteg új latin kifejezéssel kell megismerkedni. Természetesen erre a hitemre még rádobott az is egy lapáttal, hogy több kurzus is épül rá. Tévedtem. Pont ez a kettő volt az, amire egy-egy hetet hagytam magamnak készülni, és végül is 2 nap alatt sikerült úgy felkészülni, hogy a vizsgáim sikeresek legyenek. Ezzel szemben olyan tantárggyal akadtak nehézségeim, amik a szakomhoz tartozó tanulmányaim során nincs szükségem.

Akarni nem csak a WC-n kell

A sikeres vizsga titka az akaratos tanulás. El kell határozni, hogy márpedig ezt most meg lesz tanulva. Nincs mese. Meg kell győzni magunkat, hogy ez nekünk most kell, akarjunk átmenni! Egy kicsit hanyagolni kell a közösségi médiát, a képmegosztó alkalmazásokat és a Candy Crush-ot.

Te vagy Tempus

Tempus a Bűbájos boszorkák sorozatban volt egy démon, aki az időt tudta manipulálni. Nos, bár nem úgy, mint ő, de az idő manipulárására mi mind képesek vagyunk. Gazdálkodni tudunk az időnkkel. 

A vizsgaidőszakban nincs diéta

Amit most nagyon megtanultam, hogy a vizsgaidőszakban nincs diéta. Egyszerűen - nem tudom más hogy van vele, de - nekem ennem kell valamit, hogy a tanulás jobban menjen. Persze a két tábla csoki, az egy zacskó keksz és egy Kojak nyalóka nem túl diétás, alacsony cukortartalmú nassolni való. Bizony ebben az időszakban előfordul, hogy valaki így (és persze az állandó idegeskedés miatt is) felszed pár kilót, de nem szabad miatta elkeseredni, ez így van jól. Ráérünk szorgalmi időszakban kiugrálni magunkból a pluszt a kari bulikon.

Tudsz te mindent, csak nem tudsz róla

Nem egyszer találkoztam olyan vizsgakérdéssel, amiből a kérdőjelen és egy szón kívül semmit nem értettem. Talán értettem a mondatban szereplő kifejezéseket, de hogy együtt mit jelenthetett, halvány lila fogalmam sem volt. Ilyenkor kipécéztem egy szót a kérdésből és leírtam róla mindent. Azóta sem emlékszem a kérdésre, de tudom, hogy a vénákról mindent leírtam, amit tudtam... és hát végül is, így mentem át élettanból. Valószínű az történhetett, hogy a kérdés bonyolultabban volt megfogalmazva, nagy izgulásomban én meg képtelen voltam értelmezni. (Ezt elmondtam a csoporttársaimnak. Utólag az egyikőjük elmondta, hogy ő szintén így érezte magát a vizsgáján és eszébe jutottam. Így csinálta és átment.)

Az asztalodon a bárpult

A tanulás közben az ember könnyen megfeledkezik az egészséges táplálkozásról és a napi elegendő mennyiségű folyadékbevitelről. Igyekeztem nem beleesni ebbe a hibába az utolsóval kapcsolatban és amit csak tudtam az asztalomra kikészítettem: fél liter víz palackban, egy pohár málnaszörp, egy bögre feketetea, egy fél bögre kapucsínó, egy pohárka bor... 

Hajmosás, körömlakkozás és a szőrös zoknik

Vizsgaidőszakban ritkán mozdulunk ki. Ha ritkán mozdulunk ki, minek csípjük ki magunkat? Vegyünk fel kényelmetlen farmert? Melltartót? Fessük ki a körmünket? Mossuk meg és szárítsuk be a hajunkat? Minek, ha senki nem látja? Inkább a szőröszokni-konty kombóra szavazok. Vannak ilyenkor fontosabb dolgok is. (Arról nem is beszélve, hogy nem sok mindenkit érdekel...) Majd ráébred mindenki.

C6H12O6

A glükóz képlete. Közismertebb nevén szőlőcukorként emlegetett agyserkentő csoda, a vizsgaidőszak drogja, az elme LSD-je és a sikeres vizsga titka. Nem tudom, hogyan tudnék élni nélküle. Valószínű a nevemet is elírtam volna. Mikor mentem be a fizioterápia utóvizsgámra, a csoporttársam utánam szólt, hogy szórom a kokót.

Íróeszköz

2016. január 7.
Reggel 8:03
Havas eső van és hideg. Vizes, bozontos hajjal, sáros csizmával, pirospozsgás arccal, hiperventillálva léptem be, három perc késéssel Általános- és személyiséglélektan szóbeli vizsgámra. A tanár beengedett, tételt húzatott velem, adott egy lapot. És akkor jöttem rá, hogy még tollat se vittem magammal... szégyenszemre a tanártól kaptam kölcsön. A B tételemet sem sikerült meggyőzően előadnom... Legalább azért egy íróeszközt vihettem volna magammal.

Ne légy naiv!

Mint a legelső pontban említettem, nem mindig azok a tárgyak vizsgái a nehezen teljesíthetőek, amikről az ember fia/lánya gondolná. Az egyik a szakomhoz egyáltalán nem kapcsolódó, egy féléves, egy kredit értékű tantárgyomnál, amikor bementem betekinteni, hogy miért nem sikerült harmadjára sem, jöttem rá, hogy túl naiv vagyok. Ha egy kérdés mellé odaírják, hogy 5 pont, akkor nem feltétlen 5 gondolatot kérdez. Jelen esetemben 5 pont 10 gondolatra járt. Nem mondom, hogy csak ezért hasaltam el háromszor... ellentmondásos jegyzet, ellentmondásos tények, 70%-tól elégséges és zéró szimpátia a tárgy felé.

Az UV nem szégyen. A kurzus nélküli vizsga nem ciki. 

Ezt is megtanultam most, miután egy-két nap kissé összetörtem, majd egy kupica pálinkát leborítottam. Amikor elkezdtem az egyetemet úgy gondoltam, hogy én az leszek, aki minden vizsgáját teljesíti, nem csúszik, nem hullik el a csatában és jó átlaggal zár majd minden szemesztert. Nos, ráébredtem, ez mind álom. A követelmény rengeteg, a terhelés hatalmas, a lelki megpróbáltatásokról nem is beszélve. Jól teljesíteni nehéz. Teljesíteni sem könnyebb. Igen, igenis van olyan, akinek nem szivacsból van az agya, nem tud beszippantani mindenféle lexikális anyagot, vagy nem puskázza világgá magát: megesik, hogy nem sikerül minden elsőre. Az is megtörténhet, hogy valami második vagy harmadik próbálkozásra sem jön össze. Nem szabad csüggedni, összetörni! Nagy levegőt kell venni, jól megszívni magunkat és akarni kell! Fel kell állni és próbálkozni tovább! Ha nem a mostani vizsgaidőszakban, akkor majd a következőben. A "Jelentkezés kurzus nélküli vizsgára" lap kitöltése nem szégyen! Ez erőre utal. Kitartásra.
Persze, ha sikerül minden, az még jobb. 

Kíváncsi vagyok, hogy másoknak milyen lehetett az első félév, illetve a mostani vizsgaidőszak.

Hozzászólások   

 
0 #1 Emily 2017-08-04 10:04
Szia!:) „Amit az első vizsgaidőszakom ból megtanultam” bejegyzésedre szeretnék reagálni. Azért a chatbe, mert ahogy láttam, csak facebookkal lehet kommentelni, és ott még nem tartok, hogy felvállaljam az arcom. Hasznos volt a bejegyzés, mert én most lettem első éves. Én megpróbálok folyamatosan tanulni, hátha így a szorgalmi időszakban könnyebb dolgom lesz. Vagy ez nem így működik? :D Én is hajlamos vagyok arra, hogy elhanyagoljam magam, hogyha otthon vagyok és tanulni kell/kéne (érettségi). Viszont jobb lesz a közérzetem, hogyha odafigyelek pl a hajmosásra, és a rendre magam körül. z nagyjából sikerült is akkor. Bár tényleg felesleges, mert kb. csak szüleim látnak otthon. :D Egyébként még azzal egészíteném ki a bejegyzésed, hogy szerintem érdemes valamit sportolni. Levezeti a stresszt, és serkenti az agyműködést. Illetve fontos a folyadékbevitel is. Én szedek magnéziumot és c vitamint, mert jó hatással vannak a közérzetre stb. Egyébként szuper a blogod, kicsit bereklámoztam, hogy többen rátaláljanak. :D
Idézet
 

Üzenőfal

Random idézet

Random vicc

 

BejelentkezésMit láttam

 Képek